25 Şubat 2016 Perşembe

D Vitamin Eksikliği Nedir?


D vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek ve kesinlikle hafife alınmaması gereken bir beslenme bozukluğudur. Eğer D vitamini eksikliği yaşadığınız konusunda bazı endişeleriniz varsa vakit kaybetmeden doktora başvurunuz. Çocuklarda D vitamini eksikliği daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden çocuklar özellikle iyi beslenmeli ve D vitamini konusunda problem yaşamamalarına özen gösterilmelidir. Şimdi D vitamini eksikliği nedir ve neden olur, ona bakacağız…
Bildiğiniz gibi vücudumuzda yeri doldurulmaz görevleri olduğu halde bünyemiz tarafından üretilemeyen çeşitli organik bileşiklerin ortak adı vitamin. Yani bir maddenin vitamin sayılması için iki şart var. Çok önemli bir işe yarıyor olmalı ve yiyeceklerden almak zorunda olmalıyız. D vitamini de bunlardan birisi. Gerçi D vitamini vücudumuzda bir miktar üretilebiliyor. Hem de güneş ışınları sayesinde. Güneşe çıktığınızda derinizdeki hücreler güneş ışınlarını soğuruyor ve D vitamini sentezlemeye başlıyor. Ama bu sentezleme işi çoğunlukla yetersiz ve hemen her zaman D vitamini yiyeceklerden alınmak zorunda. D vitamini hangi yiyeceklerde bulunur, biliyorsanız ve onlardan bolca yiyorsanız bir problem yok. Ama D vitamini içeren besinler gerektiği kadar diyetinizde yer edinemediyse D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz.
D vitamini eksikliği belirtileri, D vitamini ne işe yarar, sorusunun cevabıyla çok yakından bağlantılı. D vitamini en çok kemiklere iyi geliyor. Aslında bakarsanız kemikleri sert ve sağlam yapan madde D vitamini. Bu vitamin olmazsa çocukların kemikleri gelişmez, büyüklerinki ise erir. D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar, diye soranlar için cevabımız basit: Çocuklarda raşitizm, büyüklerde kemik erimesi. Böyle ciddi bir hastalık ortaya çıkmadan da bazı belirtiler görülmeye başlıyor. Mesela kemikleriniz ve kaslarınız sanki yumuşamış ve dayanıklılığını yitirmiş gibi en küçük bir darbede acıyorsa kendinize şu soruları sorun:
1-) Hiç doğrudan güneş ışığına maruz kalıyor muyum?
2-)Süt, peynir, yumurta beslenmemde önemli bir yere sahip mi?
Bu soruların cevabı olumsuz ise belki de D vitamini takviyesi almalısınız. Çabucak bir doktora gidin.

D Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?


D vitamini ne işe yarar, sorusunu daha önce birkaç defa çeşitli yönleriyle cevaplamıştık. Yine de burada bir özet vermenin hiçbir sakıncası. D vitamininin önceden beri en iyi bilinen ve halen en önemli kabul edilen faydası, kemiklere olan faydasıdır. D vitamini kemik metabolizmasını düzenler. Beliyorsunuz bir apartman için çimento ne ise kemiklerimiz için de kalsiyum odur. D vitamini sayesinde kalsiyum yiyeceklerden vücuda geçer ve sonra kemik hücrelerinin ve kemik dokusunun oluşmasını sağlar. D vitamini birkaç görev daha yapar vücutta ama en şaşırtıcı olanı bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Kışın tüketilen D vitamini içeren besinler bu yüzden özellikle önemlidir. Zaten kışın güneş ışığı da azaldığı için D vitamini sıkıntısı çekersiniz.
Geldik asıl sorumuza: D vitamini hangi besinlerde bulunur? Bu konuda ayrıntılı veya özet mahiyetinde birçok kaynak internette bulunabilir ama bunların ortak bir zayıf yönü var. Doğrudan kısa ve öz bir cavap vrmek yerine gereksiz ayrıntılara girp laf kalabalığı yapıyorlar ve sonunda sayfalarca yazı okuyup doğruluğundan emin olamadığınız ve çoğunlukla tutarsız bilgi kırıntıları elde ediyorsunuz.
Bizim vereceğimiz cevaba gelince, ayrıntılara girmeden d vitamini bulunan besinleri liste halinde sunacağız. Bunlar kısaca: Peynir, süt, yoğurt, ayran, kefir, balık ve yumurta. Bunlardan en çok d vitamini süt ve sütten üretilen peynir gibi yiyeceklerde bulunuyor. Peynirin de çeşitleri var tabi. Eğer d vitamini ihtiyacınızı karşılamak en büyük amacınız ise en çok d vitamini içeren peyniri bulmanız gerek. Peynirlerdeki d vitamini miktarı birçok şeye bağlı olarak değişiyor ve şahsen peynir paketlerindeki besin değeri tablosunda bu konuda tatmin edici bir bilgiy bugüne dek rastlamadım. Benzer bir durum ve hatta daha ötesi nalıklar için geçerli. Balıkta ne kadar D vitamini var, tahmin etmek neredeyse imkansız çünkü bu balığın türünden, beslenmesine; nasıl saklandığından nasıl pişirildiğine kadar pekçok şeye bağlı olarak değişiyor. Ama somonun d vitamini açısından en zengin balık olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Somon yemek hem d vitamin hem de omega 3 açısından güzel bir seçim olacaktır.

En Çok D Vitamini İçeren Peynirler Hangileridir?


Çocuklara süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini yedirmenin önemi bu gıdaların içindeki protein ve kalsium yanında D vitamini ile ilgilidir. D vitamini, kalsiyum ile birlikte kemik gelişimini, büyümeyi ve kemiklerin sürekli yenilenmesini sağlar. Bu da tabi ki büyüme çağındaki çocukların en ihtiyaç duyduğu şeylerden birisidir. Yalnız o kadar mı? D vitamini, fosfor mineralini bağırsaklarınızdan toplayıp kana karışmasını sağlar ve daha sonra bu mineralin diş dokularına yerleşmesine ön ayak olur. D vitamini adeta vücudunuzu ayakta tutan yapıların mimarıdır.
Beyne iyi gelen D vitamini, bağışıklık sistemini de takviye eder. İşte bu yüzden, özellikle kışın D vitamini içeren besinler yemek çok önemlidir.
Bu yüzden peynir gibi gıdalarda bolca D vitamini bulunduğunu her an aklınızda tutarak bu değerli yiyeceği her gün yemelisiniz. Ancak şu nokta da oldukça ilginçtir. Her peynirdeki D vitamin oranı aynı değildir. Aslında bu durum pek şaşırtıcı değil çünkü her peynir farklı sütlerden yapılır. Mesela bazı peynirler keçi sütünden imal edilirken çoğunun ham maddesi inek sütüdür. İlk başta sütteki D vitamini oranı, nihayetinde ortaya çıkacak peynirdeki D vitamini oranını belirleyen en önemli faktördür. Tabi, bir de peynirin üretim tekniği ve yapılan peynirin türü önemlidir. Kaşar peyniri, beyaz peynir ve tulum peyniri çok bildiğimiz birkeç peynir çeşidi. Ama çedar peyniri, otlu peynir ve ezine gibi başka çeşitler de var. Bunların hepsi yapılırken D vitamini değişik oranlarda kaybedilebilir. Hatta üreticinin uyugulamalarına bağlı olarak iki farklı marka ezine peynir ya da iki farklı marka kaşar peyniri arasında D vitamini açısından uçurumlar kadar fark olabilir. Peki biz hangi peynirde ne kadar D vitamini olduğunu nereden bileceğiz.
Müsterih olun. Hangi marka ve çeşit olursa olsun, peynir en çok d vitamini içeren besinler arasındadır. Ama illa ki ben daha çok D vitamini olan peynir isterim, diyorsanız size bir ip ucu vereyim. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir yani yağda bulunur. Eğer bir peynirde yağ oranı sıfırsa bilin ki onda D vitamini de yoktur. Bu yüzden yağlı peynirleri tercih etmek D vitamini tiryakileri için daha iyi olabilir.

Kışın D Vitamini İçeren Besinler Yemenin Faydaları


Yaygın kanının aksine kışın insanı hastalıklara karşı korumada ilk sırada yer alan vitamin C vitamini değil de D vitaminidir. D vitamini insan bağışıklık sistemini güçlendirir ve akyuvarların mikroplarla savaşmaya hazır olmasını sağlar. Bizi özellikle kışın hastalıklarda koruyor oluşu ile D vitamini diğer vitaminler arasında daha ayrıcalıklı bir konuma yükselmiştir.
Soğukalgınlığı ve diğer kış enfeksiyonları yalnızca yaşam kalitemizi düşürmekle kalmaz. Sürekli hastalanmak başka birçok açıdan sağlığa uzun vadeli ve olumsuz etkiler yapabilir. Bir kere hasta iken iştahsızlık ve başka hastalık belirtileri dengeli bir beslenmeyi engelleyebilir. Hasta iken vücudunuz yeterince besin maddesi alamayıp güçsüz düşebilir veya dengesiz beslenerek gereksiz kilolar alırsınız. Hasta iken spor da yapılmaz. En kötüsü ise hastalıkların vücudunuza yaydığı sitokinlerdir. Sitokinler, ateş ve ağrı gibi etkileri ortaya çıkarır ve her ne kadar mikroplara karşı üretilmiş olsalarda vücudunuza da zarar verip serbest radikallerin ortaya çıkmasına sebep olurlar. Ne kadar az hasta olursanız ok adar az sitokin ortaya çıkar ve ilerleyen yaşlarda o derece sağlıklı ve genç hissedersiniz. Hastalanmanızı önleyecek olan ise D vitaminidir.
Peynir, süt, yumurta ve bazı balık çeşitleri D vitamini içeren besinler arasındadır. Bunları ve D vitamini içeren diğer besinleri belleyip hatırda tutmak düzgün beslenmek isteyenlerin mutlaka yapması gereken bir ev ödevidir.
Unutmayın: D vitamini eksikliği yaşamamak sağlıklı bir yaşamın ön şartıdır. Zira D vitamininin başka faydaları da vardır. Mesela, tam olarak ne işe yaradığı anlaşılamamış olsa da D vitamininin beyne faydası vardır. Kemik ve dişlere kalsiyum ve fosforu nakletmesi ise en bilinen görevidir.

18 Şubat 2016 Perşembe

D vitamini Beyinde Ne İşe Yarar?

Beslenme biliminin bugünkü kadar ileri olmadığı yıllar öncesinde D vitamininin bilinen yegane faydası kalsiyum ve fosfor minerallerinin bağırsaklarda emilip kemik ve diş dokularına taşınmasına yaptığı katkıydı. Doğrusu bu katkıyı da küçümsemek haksızlık olur. Zira, sağlam kemikler ve düzgün dişler için D vitamini gerçekten son derece önemli. Öyle ki D vitamini yokluğunda raşitizm ve kemik erimesi gibi hastalıkalr ortaya çıkıyor. Ancak artık biliyoruz ki D vitamini kemik ve dişleri güçlendirmenin ötesinde başka işlere de yarıyor. 
D vitamininin yeni keşfedilen ve henüz tam olarak çözemediğimiz faydalarında birisi de beyinle ilgili. Bilim adamları bu durumu D vitamini metabolitlerini beyin dokularında bulunca anlamışlar. Beyinde D vitamini bulmak önemli bir gelişme çünkü beyin dokuları vücudun geri kalanından beyin-kan bariyeri denen bir yapıyla ayrılmış durumda ve beyinde bir şe yaramayacak maddelerin beyne girmesine izin verilmiyor. Yani D vitamini metabolitleri beyinde bulunuyorsa beyinde mutlaka bir görevleri vardır. Bu görevin ne olduğu konusunda araştırmalar devam ediyor ama bazı tahnminler var.
İlk olarak D vitamini çeşitli nerotransmiterlerin üretimini sağlıyor. Böylelikle beyin hücreleri olan nöronların çalışmasını kontrol ediyor. Zaten yapılan bazı çalışmalarda beyin hastalıkları olanlarda D vitamini eksikliği tespit edilmiş. Alzaymır ve Parkinson gibi beyin hastalıklarından söz ediyoruz. Bir başka deyişle yeterince D vitamini almamak beyniniz açısından çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
D vitamini ne işe yarar, sorusuna bilim adamlarının ortaya attığı yanıtlardan birisi de neroprotektik yani neronları koruyucu etki. Ayrıca D vitamini nörün büyüme faktörü adı verilen yapıları harekete geçirerek yeni beyin hücrelerinin doğmasını da sağlıyor olabilir. 
Sonuç olarak, D vitamini konusunda soru işaretleri henüz tam olarak ortadan kaldırılamadı. Kesin olan yeterince D vitamini almamız gerektiği.