25 Şubat 2016 Perşembe

Kışın D Vitamini İçeren Besinler Yemenin Faydaları


Yaygın kanının aksine kışın insanı hastalıklara karşı korumada ilk sırada yer alan vitamin C vitamini değil de D vitaminidir. D vitamini insan bağışıklık sistemini güçlendirir ve akyuvarların mikroplarla savaşmaya hazır olmasını sağlar. Bizi özellikle kışın hastalıklarda koruyor oluşu ile D vitamini diğer vitaminler arasında daha ayrıcalıklı bir konuma yükselmiştir.
Soğukalgınlığı ve diğer kış enfeksiyonları yalnızca yaşam kalitemizi düşürmekle kalmaz. Sürekli hastalanmak başka birçok açıdan sağlığa uzun vadeli ve olumsuz etkiler yapabilir. Bir kere hasta iken iştahsızlık ve başka hastalık belirtileri dengeli bir beslenmeyi engelleyebilir. Hasta iken vücudunuz yeterince besin maddesi alamayıp güçsüz düşebilir veya dengesiz beslenerek gereksiz kilolar alırsınız. Hasta iken spor da yapılmaz. En kötüsü ise hastalıkların vücudunuza yaydığı sitokinlerdir. Sitokinler, ateş ve ağrı gibi etkileri ortaya çıkarır ve her ne kadar mikroplara karşı üretilmiş olsalarda vücudunuza da zarar verip serbest radikallerin ortaya çıkmasına sebep olurlar. Ne kadar az hasta olursanız ok adar az sitokin ortaya çıkar ve ilerleyen yaşlarda o derece sağlıklı ve genç hissedersiniz. Hastalanmanızı önleyecek olan ise D vitaminidir.
Peynir, süt, yumurta ve bazı balık çeşitleri D vitamini içeren besinler arasındadır. Bunları ve D vitamini içeren diğer besinleri belleyip hatırda tutmak düzgün beslenmek isteyenlerin mutlaka yapması gereken bir ev ödevidir.
Unutmayın: D vitamini eksikliği yaşamamak sağlıklı bir yaşamın ön şartıdır. Zira D vitamininin başka faydaları da vardır. Mesela, tam olarak ne işe yaradığı anlaşılamamış olsa da D vitamininin beyne faydası vardır. Kemik ve dişlere kalsiyum ve fosforu nakletmesi ise en bilinen görevidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder