25 Şubat 2016 Perşembe

En Çok D Vitamini İçeren Peynirler Hangileridir?


Çocuklara süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini yedirmenin önemi bu gıdaların içindeki protein ve kalsium yanında D vitamini ile ilgilidir. D vitamini, kalsiyum ile birlikte kemik gelişimini, büyümeyi ve kemiklerin sürekli yenilenmesini sağlar. Bu da tabi ki büyüme çağındaki çocukların en ihtiyaç duyduğu şeylerden birisidir. Yalnız o kadar mı? D vitamini, fosfor mineralini bağırsaklarınızdan toplayıp kana karışmasını sağlar ve daha sonra bu mineralin diş dokularına yerleşmesine ön ayak olur. D vitamini adeta vücudunuzu ayakta tutan yapıların mimarıdır.
Beyne iyi gelen D vitamini, bağışıklık sistemini de takviye eder. İşte bu yüzden, özellikle kışın D vitamini içeren besinler yemek çok önemlidir.
Bu yüzden peynir gibi gıdalarda bolca D vitamini bulunduğunu her an aklınızda tutarak bu değerli yiyeceği her gün yemelisiniz. Ancak şu nokta da oldukça ilginçtir. Her peynirdeki D vitamin oranı aynı değildir. Aslında bu durum pek şaşırtıcı değil çünkü her peynir farklı sütlerden yapılır. Mesela bazı peynirler keçi sütünden imal edilirken çoğunun ham maddesi inek sütüdür. İlk başta sütteki D vitamini oranı, nihayetinde ortaya çıkacak peynirdeki D vitamini oranını belirleyen en önemli faktördür. Tabi, bir de peynirin üretim tekniği ve yapılan peynirin türü önemlidir. Kaşar peyniri, beyaz peynir ve tulum peyniri çok bildiğimiz birkeç peynir çeşidi. Ama çedar peyniri, otlu peynir ve ezine gibi başka çeşitler de var. Bunların hepsi yapılırken D vitamini değişik oranlarda kaybedilebilir. Hatta üreticinin uyugulamalarına bağlı olarak iki farklı marka ezine peynir ya da iki farklı marka kaşar peyniri arasında D vitamini açısından uçurumlar kadar fark olabilir. Peki biz hangi peynirde ne kadar D vitamini olduğunu nereden bileceğiz.
Müsterih olun. Hangi marka ve çeşit olursa olsun, peynir en çok d vitamini içeren besinler arasındadır. Ama illa ki ben daha çok D vitamini olan peynir isterim, diyorsanız size bir ip ucu vereyim. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir yani yağda bulunur. Eğer bir peynirde yağ oranı sıfırsa bilin ki onda D vitamini de yoktur. Bu yüzden yağlı peynirleri tercih etmek D vitamini tiryakileri için daha iyi olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder